Järvas elever läser prisbelönt litteratur

IMG_3902

Ett drygt trettiotal lärare, bibliotekarier och andra litteraturintresserade från Järvaområdet deltog i Textpiloternas fortbildningskväll Mästarmöten på Järva Folkets Park den 23 januari 2020. Under kvällen fick de bekanta sig med arbetet kring tre litterära priser på Järvas skolor.

Nobel i Rinkeby och Tensta

Från Enbacksskolan i Tensta kom eleverna Anita Ali Asgar och Daryan Koyikoyan samt läraren Stefan Ljungdahl för att berätta om mötet med Nobelpristagarna i litteratur 2018 och 2019.

IMG_3912
Stefan Ljungdahl, Anita Ali Asgar, Daryan Koyikoyan och Katarina Lycken Rüter.

Redan innan eleverna fick möta Olga Tokarzcuk och Peter Handkes texter hade de läst andra Nobelpristagare i skolan.

– Den senaste boken vi läste var ”Möss och människor”. Och vi lyssnade på ”Pärlan” av John Steinbeck, sa Daryan.

– Också Nobelprisgare! konstaterade moderatorn Katarina Lycken Rüter.

– Sorry, skrattade Stefan. Det är viktigt att hitta en bok som man kan diskutera och som berör!

Författaren Gunilla Lundgren som är initiativtagare till Nobel i Rinkeby berättade om hur det hela började, och Annelie Drewsen som arbetade vid hennes sida 2019 visade det häfte om pristagarna som eleverna gjorde.

Romsk skrivarverkstad

IMG_3901
Gunilla Lundgren berättar om det romska biblioteket i Bukarest.

Gunilla Lundgren berättade även om sin romska skrivarverkstad i Rinkeby och fick en varm applåd när hon talade om det romska bibliotek hon har startat i Rumäniens huvudstad Bukarest.

Världens ALMA

Ulla Sporrner och Cilla Dalén berättade om Världens ALMA på Hjulsta grundskola, dit ALMA-pristagare har kommit på besök de senaste åren. Det hela började med en viss avundsjuka på Rinkeby och traditionen med Nobelpristagarna som kommer till biblioteket. Men istället för att sura satsade skolan på sitt eget pris. Det blev Astrid Lindgren Memorial Award.

IMG_3925
Cilla Dalén och Ulla Sporrner samt Katarina Lycken Rüter.

När Hjulsta grundskola arbetar med sitt ALMA-tema får alla lärare och all fritidspersonal vara med i den omfattning de vill. På skolan läser man och inspireras av tidigare ALMA-pristagare och Astrid Lindgren själv. Och när årets pristagare tillkännages i månadsskiftet mars–april brukar bibliotekarien sätta igång att sprida information om den. Eleverna blir mycket engagerade och när pristagaren kommer på besök tas hen emot som en riktig superstar.

Augustpriset på Gullingeskolan

På Gullingeskolan i Tensta sneglade man också på de närliggande skolornas arbeta med Nobelpriset och ALMA-priset.

– VI ville hitta ett pris som kunde göra oss glada, sa Nina Grensjö som är bibliotekarie på Gullingeskolan.

IMG_3928
Cilla Dalén, Ulla Sporrner, Nina Grensjö, Maria Lindgren och Katarina Lycken Rüter.

Det blev Augustpriset och 2018 års pristagare i barn- och ungdomsboksklassen: bilderboken ”Gropen” av Emma Adbåge. Slöjdläraren Maria Lindgren ville genast vara med.

– Det är klart vi ska jobba med Augustpriset. Det står i det centrala innehållet i årskurs 1–3 att man ska jobba med sagor. Vi gjorde saker som finns i Gropen och sedan gjorde vi till och med en grop …

Istället för att försöka få med hela skolan har Gullingeskolan börjat i liten skala. Förhoppningen är att fler lärare ska få upp ögonen för priset och vilja vara med kommande år. Augustpriset 2019 gick till Oskar Kroons ”Vänta på vind”, som riktar sig till lite äldre läsare.

– Det är klurigt och vi funderar mycket på ingångar att angripa texten. Kanske vänskap mellan äldre och yngre generationer kan vara en ingång för våra elever? Eventuellt blir det ett skärdgårdsbesök, sa Nina.

När moderatorn Katarina frågade vad det betyder att ha en bibliotekarie på skolan kom svaret spontant från publiken som ropade ut:

– Massor!

– Det är oumbärligt!

Cirkulationsbiblioteket

För lärare som arbetar i Stockholms stads kommunala skolor finns dessutom massor av böcker att låna från Cirkulationsbiblioteket. Kia Knutsson-Norberg fanns på plats för att informera om hur man hittar rätt bok till sina elever. De hade även dukat upp ett inbjudande bord med litteratur av Nobel-, ALMA- och Augustpristagare samt tagit fram en särskild litteraturlista med förslag på böcker.

IMG_3916
Prisbelönt litteratur från Cirkulationsbiblioteket.

Utställning och goodie bags

Förutom programmet om de tre priserna kunde deltagarna ta del av en utställning där Nobelprismuseet visade material och berättade om sina pedagogiska program, ALMA-priset visade sina lärarhandledningar, Gunilla Lundgren visade häften från Nobelpriset i Rinkeby och Cirkulationsbiblioteket visade ett urval av sina böcker. Tanken var att även Nypon och Vilja förlag skulle visa sin vårutgivning, men alla böckerna hade dessvärre fastnat på vägen till Stockholm.

Vid hemgång fick alla deltagare även en goodie bag med litteratur och läsning som ska inspirera det fortsatta arbetet på Järvas skolor.

IMG_3877
Innehållet i goodie bagen.

Mingel med Järvakollegor

Trots att vi arbetar i samma område kan det ibland vara svårt att få tid till utbyta av erfarenheter och idéer mellan skolor. Därför var tiden för mingel som fanns både före och under programmet ett viktigt inslag under kvällen.  Textpiloterna bjöd på knäckebrödsmacka med diverse pålägg, hembakta kakor, kaffe, te och saft till alla som kom.

I det här inlägget kan du ta del av mer information om kvällens innehåll.

Här kommer några mingelbilder. Tack till er alla som kom och medverkade under kvällen!

IMG_3883

IMG_3885

IMG_3887

IMG_3888

IMG_3892

IMG_3914

IMG_3918

 

 

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *