Sex elever prisas för läsfrämjande i Tensta

Khadija Hassan Abdi, Hadi Asghar, Mojib Sayeedi och Aisha Mohamed Hassan har precis fått veta att de tilldelats Läsplogen 2024. I bakgrunden syns juryledamot Bengt-Erik Engholm. Foto: Annelie Drewsen

Den 23 april delades läsfrämjarpriset Läsplogen ut för fjärde året. Priset delades mellan tre bidrag från två skolor i Tensta.
– Jag blev jätteglad, vi vann! Jag har aldrig känt mitt hjärta pumpa så hårt, inte ens i idrotten, sa pristagaren Mojib Sayeedi.

På morgonen den 23 april hölls den första av de två prisutdelningarna i årets upplaga av Läsplogen, Tenstas eget läsfrämjarpris. I Enbacksskolans mediatek samlades elever från årskurs 6 och 7 för att applådera och hurra för de klasskamrater som deltagit i Läsplogen.

De två juryledamöterna Bengt-Erik Engholm, författare, och Katarina Lycken Rüter från Textpiloterna fanns på plats för att dela ut priserna. I juryn ingick även Yonis Egag, familjebehandlare och fotbollsspelare, som dock inte kunde delta vid prisutdelningarna.

Två pristagare från Enbacksskolan

Efter ett kort tal av Bengt-Erik Engholm fick alla Enbacksskolans elever som hade deltagit i Läsplogen  ta emot ett diplom och en påse med en bokgåva samt en läslampa. Dessutom utsågs två pristagare. Juryns specialpris gick till Linn Ibrahim från årskurs 6  ”som kommer tillbaka år efter år med nya vägar att dela med sig av sin passion för berättelsernas värld och visar sann läsfrämjarentusiasm”. Hon belönades med 500 kronor.

Läsplogens stora pris gick till Miyase Atay från årskurs 7 ”som med en bred palett i sin läsfrämjarinsats varit en uppfinningsrik och uthållig urkraft och som samtidigt visat att också den som arbetar ensam gör väl i att ta hjälp av andra”. Hon belönades med 3500 kronor.

Miyase Atay har genomfört flera läsfrämjande insatser, bland annat har hon högläst för barn på två förskolor i Tensta och tillverkat egna mini-böcker till yngre elever på skolan. Dessutom ägnade hon åtskilliga timmar av sitt sportlov åt att hålla i utebibblan för fritidseleverna på Enbacksskolan.

– Varje dag stannade jag där typ två timmar, tills deras rast var slut. Jag hade inte tänkt stanna så länge, men det var jättekul.

Hon berättade att hon vill bli lärare och att det var roligt att vägleda de yngre barnen i litteraturens värld.

– Det var bra att känna sig som det yrke man vill jobba med i framtiden. Det var jättekul för mig, sa hon och log stort.

Stort jubel för Elinsborgsskolans pristagare

Senare på förmiddagen hölls den andra prisutdelning på Elinsborgskolan, som tillfälligt är inhyst i Kämpingeskolans gamla lokaler. Under en rast samlades elever kring den provisoriska scenen vid en bod för att hylla de elever som deltagit i Läsplogen. Stämningen var entusiastisk redan när diplom och presentpåsar delades ut till alla som deltagit, och steg ännu mer när vinnarna skulle avslöjas. Jubel, skrik och applåder avlöste varandra.

Till sist kom Khadija Hassan Abdi, Aisha Mohamed Hassan, Mojib Sayeedi och Hadi Asghar från årskurs 5 upp på scenen för att ta emot Läsplogen. De prisades för att ”modigt har övervunnit nervositetens pirr för att som läsande förebilder skapa ett lustfyllt möte med böcker och läsning” och fick tillsammans dela på 1000 kronor. Deras läsfrämjande insats var att läsa högt för barn på en förskola i Tensta.

Hadi Asghar, Mojib Sayeedi, Aisha Mohamed Hassan och Khadija Hassan Abdi med sina diplom och presentpåsar. Foto: Annelie Drewsen

Glädjen visste nästan inga gränser när de fyra pristagarna tog emot diplom, bokkassar och skolkamraternas jubel.

– Jag blev jätteglad, vi vann! Jag har aldrig känt mitt hjärta pumpa så hårt, inte ens i idrotten, sa pristagaren Mojib Sayeedi efteråt

Många klasskamrater kom fram för att gratulera.

– Några sa att de ville ha läslampan, men jag behöver den själv. Jag brukar läsa på nätterna, sa Mojib Sayeedi, som dock var mest nöjd med att få en bokpresent.

Även juryn var så gott humör efter de två prisutdelningarna.
– Vilken härlig stämning det var på Elinsborgsskolan! Vi fick flera gånger be de entusiastiska eleverna att backa för att pristagarna skulle kunna komma fram och få sina presentkassar och diplom. Roligast var nog när en av Läsplogarna hämtades och bars fram av sina kompisar. Det var också härligt att se hur alla gladde sig när deras klasskamrater prisades, sa Bengt-Erik Engholm.

Läsplogen kommer att delas ut för sista gången 2025. Syftet är att uppmuntra elever att använda sin kreativitet för att bidra till ett läsande Tensta och priset delas ut av den ideella föreningen Textpiloterna. Prissumman kommer från en privat donation och i år har även Kungliga Patriotiska Sällskapet gett stöd till genomförandet. Under våren kommer Textpiloterna att publicera en inspirationsrapport om Läsplogen 2024.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *