Teater och högläsning belönas med Läsplogen

Prisutdelning på Hjulsta grundskola. Bengt-Erik Engholm delar ut tulpaner till eleverna i förskoleklassen. Foto: Annelie Drewsen

Den 20 april 2023 delades läsfrämjarpriset Läsplogen ut för tredje året. Priset delades mellan bidrag från två skolor: två elever i årskurs 6 på Enbacksskolan samt eleverna i förskoleklassen på Hjulsta grundskola.

Syftet med Textpiloternas läsfrämjarpris Läsplogen är att uppmuntra elever att använda sin kreativitet för att bidra till ett läsande Tensta. Elever från Tenstas fyra kommunala skolor har kunnat lämna in bidrag, där de beskriver var de har gjort för att få fler att läsa. Juryn bestod i år av Yonis Egag, familjebehandlare och fotbollsspelare, Bengt-Erik Engholm, författare, och Katarina Lycken Rüter, representant för Textpiloterna.

Två vinnarbidrag

Läsplogen 2023 tilldelas två bidrag som båda visar på en smittsam läsvilja:

Hjulsta grundskola har förskoleklassen besökt en förskola där de högläst en bok och spelat improvisationsteater för barnen. Förskoleklassen tilldelas Läsplogen och får 1000 kronor ”för ett teamarbete utöver det vanliga som visar att också de yngsta på ett kreativt och lustfyllt sätt kan väcka läslust. Heja förskoleklassen!”

– Ett fantastiskt och kreativt arbete av eleverna från Järva. Återigen visar de vilket potential de besitter, vilket är väldigt glädjande, säger Yonis Egag.

På Enbacksskolan har Lilia Mia Anouti tillsammans med en klasskamrat i årskurs 6 läst högt för elever i årskurs 1 samt gjort och delat ut miniböcker som ska uppmuntra de yngre eleverna att läsa. De två eleverna tilldelas Läsplogen och får tillsammans 4000 kronor ”för ett inspirerande arbete genomsyrat av engagemang, uppfinningsrikedom och uthållighet, där en kreativ förståelse av läsfrämjande lett till en bredd av aktiviteter för både skola och hem”.

– Jag blev så glad när jag läste om deras arbete. Det var så sprittande aktivt, så uppfinningsrikt, modigt och genomtänkt. Dessutom har de genomfört det med härlig glöd och uthållighet. Jag är imponerad, säger Bengt-Erik Engholm.

Lilia Mia Anouti på Enbacksskolan delade 2023 års Läsplogen med en klasskamrat samt förskoleklassen på Hjulsta grundskola. Foto: Annelie Drewsen

Om Läsplogen

Läsplogen är ett pris för läsfrämjande i närområdet som kan gå till elever på grundskolor i Tensta. Priset delas ut av den ideella föreningen Textpiloterna. Syftet är att uppmuntra elever att använda sin kreativitet för att bidra till ett läsande Tensta. Prissumman är 5 000 kronor och priset möjliggörs genom en privat donation. I år har Läsplogen även fått stöd av Kungliga Patriotiska Sällskapet. Läsplogen delas ut 2021–2025. 

Läs mer

P4 Stockholm: Högläsning och teater i Tensta och Hjulsta får pris

Nyhetsbyrån Järva: Förskoleelever i Hjulsta vinner läspris

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *