Rinkeby bokfestival – en ny litterär mötesplats

Gunilla Lundgren, Annelie Drewsen, Cilla Dalén och Matilda Westerman på Rinkeby bokfestival den 27 maj 2023. Foto: Ulrika Caperius

Den 26–27 maj arrangerades Rinkeby bokfestival i Rinkeby folkets hus och på Rinkeby bibliotek. Textpiloterna var förstås på plats och deltog i ett panelsamtal om läsfrämjande på lördagsförmiddagen.

Rinkeby bokfestival invigdes på fredagskvällen med mat, musik, tal och poesiuppläsningar. Den lokala kokboksprofilen Khadija Mohamud stod för menyn och kulturminister Parisa Liljestrand höll invigningstal.

På lördagen myllrade Rinkeby folkets hus av besökare som rörde sig mellan de olika lokalerna för att lyssna på spännande författarsamtal. Från Textpiloterna medverkade Gunilla Lundgren, Cilla Dalén och Annelie Drewsen i ett panelsamtal om läsfrämjande, vilket leddes av eminenta moderatorn Matilda Westerlund. Vikten av ett uppmuntra och främja flerspråkighet, möjligheter att arbeta med litterära priser som ALMA-priset och Nobelpriset, betydelsen av skolbibliotek med utbildade skolbibliotekarier samt barns eget läsfrämjande var några av de ämnen som lyftes.

Senare under dagen deltog ungdomar från läsambassadör Nioosha Shams ungdomsråd i festivalen och ledde två författarsamtal med Nora Khalil som skrivit de hyllade ungdomsromanerna ”Yani” och ”Abow” samt Alejandro Leiva Wenger, vars bok ”Till vår ära” är årets Stockholm läser-bok. Tre av ungdomarna i ungdomsrådet, Fatima Mehawes, Nevin Berwari och Rebo Mahmod, har tidigare arbetat med Nobel i Rinkeby och Tensta.

Textpiloterna är glada för möjligheten att delta Rinkeby bokmässa och hoppas att det blir ett årligt återkommande arrangemang.

– Wow, vilket program Rinkeby bokfestival bjöd på redan första året! Jag gick därifrån fylld med hopp om en framtid för läsningen och med litteraturens kraft pulserande i mig. Rinkeby bokfestival har potential att bli en viktig, ny mötesplats för den mest intressanta litteraturen för barn, unga och vuxna, säger Annelie Drewsen, författare och sekreterare i Textpiloterna.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *